سیر تکامل پردازش رایانه
 
مبانی کامپیوتر

مقدمه نگاهی به سیر تحول كامپیوترها

 

با اینكه هنوز برخی كاسب های قدیمی چرتكه را بر هر وسیله محاسباتی دیگر ترجیح می دهند، اما از بیش از سه قرن قبل افراد زیادی سعی در ساختن وسایل و راه های دیگری برای تسهیل محاسبات ریاضی كردند. یكی از مشهور ترین آنها كه در عرصه نظری كمك فراوانی به ساخت كامپیوتر كرد یك اسكاتلندی با نام جی ناپیر بود كه موفق به طرح راهی مكانیكی برای ضرب و تقسیم شد.۱ (بعد ها همین نظرات ناپیر مبنای طراحی جدول های لگاریتمی شد كه تا امروز هم كاربرد دارد)

 

اولین ماشین محاسباتی

 

اما اولین ماشین محاسباتی واقعی در اواسط قرن هفدهم میلادی توسط پاسكال ساخته شد كه قادر به جمع و تفریق ریاضی بود و از آن جا كه در آن دوران گویا دانشمندان مثل اكنون شتاب زده نبودند مدتی بیش از صد سال طول كشید تا اعمال ضرب و تقسیم را به ماشین پاسكال اضافه كنند!

 

ماشین تحلیلی

 

سا ل ها بعد در سال ۱۸۳۰ چارلز بابیج انگلیسی «ماشین تحلیلی» را طراحی كرد و در سال ۱۸۵۵ در نمایشگاه پاریس آن را به نمایش گذاشت. گرچه بابیج هرگز نتوانست ماشین خود را تكمیل كند اما اولین گام های جسورانه را در این راه برداشته بود و به همین خاطر او را پدر كامپیوتر های الكترونیكی امروزی می دانند.

 

اولین كامپیوتر آنالوگ

 

درست صد سال بعد در سال ۱۹۳۰ وانوار بوش اولین كامپیوتر آنالوگ را در آمریكا ساخت كه این كامپیوتر در جنگ جهانی دوم برای كمك به هدف گیری سلاح های نظامی مورد استفاده قرار گرفت.

 

كامپیوتر دیجیتال (صفر و یكی)

 

جهش عظیم بعدی در زمینه ساخت یارانه در سال ۱۹۴۴ و با ساخت اولین كامپیوتر دیجیتال (صفر و یكی) روی داد. نام این كامپیوتر مارك ۱ توسط كمپانی مشهور IBM ساخته شده بود. حالا دیگر صاحبان صنایع هم به اهمیت كامپیوتر ها پی برده بودند و اندك اندك پروژه های ساخت كامپیوتر ها بیشتر و مدت زمان بهره برداری كمتر می شد. كامپیوتر مشهور بعدی فقط دو سال زمان طراحی و ساخت برد و توسط دو مهندس از دانشگاه پنسیلوانیا ارائه شد. نام این غول ۳۰ تنی كه ۱۷۰ متر مربع سطح را می پوشاند «انیاك» بود و برای اولین بار در فناوری ساخت آن از لامپ خلأ استفاده شد.جالب اینجاست كه تا آن زمان كامپیوتر ها فاقد هرگونه حافظه بودند تا اینكه در سال ۱۹۴۷ جان ون نیومن ایده واحدی برای نگهداری دستورات (كه امروزه حافظه خوانده می شود) را مطرح و عملی كرد.

 

پنج نسل كامپیوتر

 

دوره تكامل كامپیوتر را به پنج نسل تقسیم می كنند كه هر نسل ویژگی خاص خود را دارد.

 

نسل اول کامپیوتر

 

به كامپیوتر هایی كه قبل از دهه شصت میلادی ساخته شده اند كامپیوتر های نسل اول می گویند كه مهم ترین ویژگی آنها حجم زیاد و استفاده از لامپ خلأ بود.

 

نسل دوم کامپیوتر

 

از سال ۱۹۶۰ فناوری ترانزیستور در ساخت كامپیوتر به كار گرفته شد و باعث طراحی و ساخت كامپیوتر های نسل دوم شد كه سرعت بسیار بیشتر و حجم كمتری داشتند.به كارگیری ترانزیستور به جای لامپ خلأ مهمترین ویژگی این نسل بود.

 

نسل سوم کامپیوتر

 

اما اختراع I.C. (مدارات مجتمع) و به كارگیری آن در ساخت كامپیوتر انقلابی را در این صنعت ایجاد كرد و باعث طراحی و ساخت كامپیوتر های نسل سوم شد.این كامپیوتر ها از سال ۱۹۶۵ وارد بازار شدند و می توانستند یك میلیون عمل را در یك ثانیه انجام دهند.

 

نسل چهارم کامپیوتر

 

این سرعت اگرچه كمی حیرت آور و گیج كننده است اما در مقابل كامپیوتر های نسل چهارم (كامپیوتر های امروزی) كه به راحتی چند میلیارد عمل ریاضی را در یك ثانیه انجام می دهند، كودكانه به نظر می رسد!

 

علاوه بر این سرعت به راستی حیرت آور، كامپیوتر های نسل چهارم ویژگی انقلابی دیگری نیز دارند و آن ساخت كامپیوتر های شخصی (.p.c) و راهیابی فناوری كامپیوتر در میان توده مردم جهان است.

 

نسلی از اینترنت

 

اما سال های اخیر شاهد یك فناوری انقلابی دیگر هم بود:اینترنت.كه از دهه هشتاد میلادی در دسترس عموم قرار گرفت و به راستی در پی درانداختن طرحی نو در جغرافیای سیاسی و حتی افكار و عقاید و آداب و رسوم مردمان است.می گویند اگر پیشرفتی را كه صنعت كامپیوتر داشته است، صنعت اتومبیل سازی می داشت امروزه اتومبیل هایی داشتیم به اندازه یك سرسوزن، به قدرت یك نفتكش و با سرعت!این مقایسه گرچه بیشتر طنزآمیز است اما هرگز اغراق آمیز نیست.مگر نه آن كه از زمان ساخت اولین كامپیوتر ها تاكنون سرعت محاسبات آنها میلیون ها بار سریع تر شده است؟ اما مسئله فقط این نیست آنچه را كه نباید فراموش كرد پیشرفت گام به گام و حتی پیشرو نرم افزار كامپیوتر ها است...

 

كامپیوتر های نسل پنجم

 

كامپیوتر های نسل پنجم هنوز ساخته نشده اند.تفاوت بنیادین آنها با كامپیوتر هایی كه تاكنون ساخته شده اند در قدرت استنباط و استدلال آنها است و گرچه تاكنون نرم افزارنویسان گام های بلندی برای هوشمند كردن كامپیوتر ها، تحت عنوان هوش مصنوعی (.I.A) برداشته اند اما تا تحقق وعده كامپیوتر های نسل پنجم فاصله زیادی مانده است.

 

آیا انسان خواهد توانست این تخیل را به واقعیت تبدیل كند؟ و آیا در صورت وقوع این امر، جا را برای خودش تنگ تر از قبل نكرده است؟

 

پی نوشت:

 

۱-البته در حقیقت مدت ها قبل از او خوارزمی دانشمند شهیر ایرانی، ناخودآگاه، اساس و پایه برنامه ریزی كامپیوتر ها را ابداع كرد. به پاس خدمات شایان وی به مبنای برنامه نویسی الگوریتم (واژه لاتینی شده الخوارزمی) گفته می شود

 

مقدمه

 

 

با گسترش روزافزون ارتباطات و پیدایش شکلهای مختلف جریانات ارتباطی، شبکه های ارتباطی در تمامی امور زندگی افراد سایه افکنده است و تجارت هم که در اقصی نقاط جهان به شیوه های مختلف (تولید کالا یا خدمات) دیده می شود از این قضیه مستثنی نیست. با پیشرفته و پیچیده تر شدن ارتباطات تجاری، سازمانها برای از دست ندادن یکی از منابع ورودی (اطلاعات) لاجرم دست به ایجاد سیستم هایی در درون خود زدند تا بتوانند از اطلاعات موجود در اطراف خود استفاده بهینه کنند و با پردازش مناسب این اطلاعات را به مشتریان و درجهت جلب رضایت آنان، عرضه کنند. درواقع محیط پررقابت کسب و کار و دگرگونیهای این محیط در دهه 1990 (جهانی شدن اقتصاد و تبدیل اقتصادها و جوامع صنعتی به اقتصاد خدماتی برپایه دانش و اطلاعات) لزوم توجه به سیستم های اطلاعاتی را دوچنـــــدان کرد. به همین جهت، بحث سیستم های اتوماسیون اداری که نوعی از انواع سیستم های اطلاعاتی است روز به روز اهمیت بیشتـــری می یابد، چنانکه امروز سازمانهایی می توانند در اغلب اوقات خود را در بالاترین میزان آمادگی برای مقابله با تغییرات محیطی و داخلی ببینند که از درجه بالایی از اتوماسیون سود برده باشند. اما سیستم های اتوماسیون اداری چیستند؟ چه مزایا و معایبی دارند؟ نیاز واقعی به تکامل و ایجاد آنها چه بوده است؟ انواع کاربردها و یا زیرسیستم های آن چیست؟ چه تفاوتی با سایر سیستم های اطلاعاتی دارد؟ و...

 

 

اهمیت اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی

 

 

اطلاعات یکی از منابع باارزش واصلی مدیران یک سازمان است. همان طور که منابع انسانی، مواداولیه و منابع مالی در روند تولید دارای نقش و ارزش خاصی هستند لکن در عصر اطلاعات و ارتباطات، اطلاعات دارای ارزش ویژه ای هستند. ازطرفی اطلاعات کلید جامعه مردمی است و انتشار و استفاده از آن یک شاخص اجتماعی به شمار می رود. رشد این شاخص به معنای ارتقای ملی خواهدبود. اطلاعات به طور محسوسی بر بینش و رفتار ما اثر می گذارد.

 

فناوری و ابزارهای الکترونیک و رایانه ای نیز در دهه گذشته پدیده انفجار اطلاعات را موجب شدند و به طور حتم تاثیر مهمی را بر جهت گیری جوامع و اطلاعات موردنیاز آنها خواهند گذاشت. امروزه نه تنها مدیران ارشد و مدیران اجرایی، بلکه تمام اقشار اجتماع چون محققان و دانشوران و تجار ناگزیر از استفاده اطلاعات هستند. کاربران نظام اطلاعات، اطلاعات را چون یک منبع ارزشمند، هم سنگ سرمایه و نیروی کار به کار می برند. از آنجا که اطلاعات مهم و ارزشمند هستند و اساسی برای کل فعالیتهای سازمان محسوب می شوند، لذا بایستی سسیتم هایی را برپا کرد تا بتوانند اطلاعات را تولید و آنها را مدیریت کنند.هدف نهایی چنین سیستم هایی کسب اطمینان از صحت، اعتبار و روایی اطلاعات دردسترس در زمان موردنیاز و به شکل قابل استفاده است. امروزه سیستم های اطلاعاتی نقش اساسی در همه زمینه های فعالیت یک شرکت ایفا می کنند. توجه به شرکتهای موفق نشان می دهد که همگی آنها به سیستم های اطلاعاتی جهت فعالیت روزانه شان مجهزند. چالش حقیقی که شرکتها با آن روبرو هستند، صرفاً به کارگیری سیستم های اطلاعاتی متکی به رایانه نیست، بلکه هدف اساسی استفاده اثربخش سیستم های اطلاعاتی در مدیریت است. سیستم های اطلاعاتی که به عنوان منبعی ارزشمند محسوب می شوند، توانایی مدیران و کارکنان را افزایش داده و امکان تحقق اثربخش اهــــداف سازمان را با بهره وری بالا موجب می گردند.

 

 

 

انواع سیستم های اطلاعاتی

 

 

در نخستین سالهای اختراع رایانه متخصصان توجه چندانی به نیازهای اطلاعاتی مدیران نداشته و از رایانه ها فقط جهت پــردازش داده ها در امور حسابداری استفاده می شد. در طول این دوره که تا اواسط دهه 60 به طول انجامید بیشترین تاکید بر قدرت محاسباتی و پردازش رایانه بود. درحال حاضر به این نوع کاربرد رایانه پردازش داده ها، گفته می شود و باید توجه داشت که سیستم های پردازش داده مقـــــداری اطلاعات نیز تولید می کنند.

 

در اوائل دهه 1960 و پس از اختراع انواع رایانه های جدید که با هزینه کمتر اطلاعات بیشتری را پردازش می کردند روشهای جدیدتری برای معرفی تجهیزات جدید ترویج داده شده؛ یعنی سیستم های اطلاعاتی مدیریت. پس از گذشت یک دهه و به دلیل به وجود آمدن نیازهای اطلاعاتی جدید، سیستم اطلاعاتی جدید به نام سیستم پشتیبانی تصمیم گیری یا (DECISION SUPPORT SYSTEM)DSS به وجود آمد. پس از تکمیل سیستم پشتیبانی تصمیم گیری باتوجه به پیشرفتهای حاصله در تجهیزات رایانه ای، موضوع افزایش بهره وری و کارایی دفاتر مدیران و تسهیل ارتباطات بین مدیر و کارکنان ازطریق به کارگیری تجهیزات رایانه ای و الکترونیک مطرح گردید و در سال 1980 سیستم های اتوماسیون اداری طراحی گردیدند.

 

اما درواقع اتوماسیون اداری در سال 1964 وقتی که IBM محصول جدید خود، یعنی نوار مغناطیسی/ ماشین تایپ سلک توری (MT/ST) را معرفـــی کرد شروع شد، ماشین تایپی که می توانست به صورت اتوماتیک از روی حروف ضبط شده بر روی نوار مغناطیسی تایپ کند. این عملیات تایپ اتوماتیک خیلی زود به سیستم های کوچک در ریزپردازنده ها تبدیل شد. و تکاملهای بعدی در این زمینه ایجاد شد. و نیاز واقعی به تکامل این بود که طی دهه 1970 کارایی کارخانه ها 90 - 85 درصد افزایش یافت، درحالی که کارایی دفتری تنها 4 درصد افزایش داشت، پس بایستی سیستم هایی به وجـــــود می آمدند که موجب افزایش بهره وری و کارایی دفاتر هم می شدند.

 

 

سیر تکامل فناوری اداری

 

 

سیر تکامل فناوری اداری شامل دوره های فناوری اداری، فناوری رایانه ای و فناوری ارتباطات است. در دوره اول کارفرمایان در تلاش بودند تا محیطی را به وجود آورند که جدا از مسائل کارخانه ای و درمعنای عام محیط تولید، کلیه امور اداری، پرسنلی و تجارتی در آن صورت گیرد، از مهمترین شاخصهای این دوره انجام مطالعاتی درمورد جایابی و فضاسازی برای محیطهای اداری بود.(دهه 20 به بعد) درحقیقت در این دوره سعی در جداساختن فعالیتهای اداری از فعالیتهای تولیدی بود و درنهایت واحدهای ستادی از لحاظ مکانی از واحدهای اجرایی جدا گردیدند. تفکر این دوره این چنین بود که محیطی با شرایط بهتر برای انجام امور اداری که در آن زمان، بیشتر امور محاسباتی نظیر حسابداری، حقوق و دستمزد و مالی بود، فراهم گردد.

 

در دوره دوم؛ یعنی فناوری رایانه، با ورود رایانه های کوچک که از سرعت و دقت بالایی بهره مند بودند،‌ مدیران تصمیم گرفتند که با استفـــاده از این وسایل و سرمایه گذاری در رایانه ای کردن سازمان خود از سرعت و دقت رایانه در کاهش زمان کار و حذف اشتباهات انسانی استفاده کــــــرده و پیامد این حرکت به وجود آمده این بود که کاربران را برای انجام امور روزمره شان به خوبی یاری کرد.

 

در دوره سوم؛ یعنی فناوری ارتباطات، با گسترش روزافزون و همه جانبه علوم و فناوری رایانه و استفاده از وسایل جانبی آن و یکپارچه شدن و ادغام هریک از این سیستم ها در یکدیگر. درحقیقت امروزه سیستم های اداری سیستم های جهانی هستند که وظیفه اصلی شان ایجاد ارتباط و بهبود ارتباطات هستند.

 

نوعاً ارتباطات از لحاظ اطلاعات تجاری از اهمیت بسزایی برخوردار است. از مشخصات دیگر این دوره که الان در آن به سر می بریم، این است که سازمانها و شرکتها به ارزش واقعی اطلاعات به هنگام و یا کیفیت پی برده اند و در بازارهای پیچیده امروزی نبود ارتباط با منابع اطلاعات به معنای از دور خارج شدن سازمان است. به دست آوردن ارتباطات درست و با کیفیت و مربوط به معنی هماهنگی و سازگار بودن سازمان با محیط و جوابگو بودن نسبت به تغییرات است.

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







           
سه شنبه 8 اسفند 1391برچسب:, :: 17:37
افشین

درباره وبلاگ


به وبلاگ من خوش آمدید
آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ
نويسندگان
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان مبانی کامپیوتر و آدرس afshin-pashaei.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 4
بازدید ماه : 4
بازدید کل : 10640
تعداد مطالب : 10
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1